Monitoring van de netwerkinfrastructuur

De laatste paar decennia zijn netwerkinfrastructuren complexer geworden, zowel qua schaal als qua functionaliteit. Die snelle groei is aangewakkerd door toenemende zakelijke vereisten en technologische mogelijkheden. Gartner verwacht dat uitgaven aan de IT-infrastructuur eind 2023 zijn toegenomen tot 3,9 miljard dollar. Ervoor zorgen dat het bewaken van netwerkinfrastructuur optimaal en maximaal efficiënt verloopt, is dus een onmisbare prioriteit voor elke organisatie die koploper wil worden in zijn sector.

Belangrijkste conclusies

  • Een goede monitoringstrategie voor netwerkinfrastructuren zou een duidelijk plan moeten omvatten van wat er in uw IT-infrastructuur moet worden bewaakt en hoe dat moet gebeuren.
  • Een geïntegreerd platform voor het bewaken en beheren van netwerken neemt het probleem weg van het beheren van meerdere tools en het er niet in slagen om de infrastructuur nauwkeurig te controleren, vanwege gecompartimenteerd beleid voor de IT-infrastructuur.
  • Dankzij de efficiënte functies van OpManager Plus kunt u de netwerkinfrastructuur van uw klant proactief bewaken, en netwerkfouten snel opsporen en oplossen.
  • U kunt elementaire onderhoudstaken in een paar klikken automatiseren, inzicht krijgen in de conditie van het netwerk en potentiële netwerkproblemen voorspellen.

Belangrijke componenten van de netwerkinfrastructuur om te bewaken

Het bewaken van een netwerkinfrastructuur is makkelijker gezegd dan gedaan. Rekening houdend met de technologische complexiteit van afzonderlijke elementen van de Infrastructuur en de constant veranderende zakelijke behoeften, moet monitoring van de netwerkinfrastructuur goed worden gepland en in fasen worden uitgevoerd. De sleutel tot een geslaagde strategie voor monitoring van de netwerkinfrastructuur is goed weten welke componenten van de infrastructuur moeten worden bewaakt. Als dat is vastgesteld, kunnen de componenten worden onderverdeeld in een fysieke, virtuele of applicatie-infrastructuur.

Fysieke infrastructuur: omvat alle fysieke hardware, zoals routers, switches, servers, interfaces, en firewall- en opslagapparaten. De belangrijkste onderdelen die moeten worden bewaakt in een fysieke netwerkinfrastructuur zijn de prestaties, bandbreedte en verkeerspatronen, en configuratie- en compliancewijzigingen.

Applicatie-infrastructuur: omvat belangrijke software die rechtstreeks effect heeft op de ervaring van de eindgebruiker. Het is daarom van essentieel belang om belangrijke componenten van de applicatie-infrastructuur in kaart te brengen en te controleren op gebruikte threads, geheugen en opslag, enzovoort.

Virtuele infrastructuur: omvat belangrijke virtuele apparaten, processen en services in het netwerk. Omdat de virtuele infrastructuur rechtstreeks invloed heeft op de prestaties van de fysieke netwerkinfrastructuur, is het belangrijk om de beschikbaarheid ervan te controleren, eventuele onregelmatigheden in het gebruik waar te nemen, wildgroei van virtuele machines te beperken, capaciteitsgebruik te voorspellen en gebruikersrechten te beheren, om te zorgen voor een veilige en zeer efficiënte netwerkinfrastructuur.

OpManager Plus: geïntegreerde oplossing voor full stack bewaking en waarneembaarheid voor compleet infrastructuurbeheer

ManageEngine OpManager Plus omarmt de principes van waarneembaarheid en biedt geconsolideerde, allesomvattende mogelijkheden voor infrastructuurbeheer. Daarmee kunnen organisaties een proactieve benadering kiezen voor de bewaking van hun complexe hardware- en softwareomgeving die verder gaat dan routers, servers, switches, firewall, applicaties, processen, URL's en services. Het resultaat is een netwerkinfrastructuur die probleemloos functioneert, mogelijk gemaakt door continue inzichten en realtime zichtbaarheid.

Ondersteuning voor een breed scala aan fysieke en virtuele netwerkinfrastructuren

Beheer van netwerkinfrastructuur

OpManager Plus biedt een efficiënte ondersteuning voor operationele IT-bewaking en -beheer voor meer dan 10.000 soorten apparaten, 450 soorten leveranciers en 150 applicaties. Het gaat daarbij onder andere om grote namen in de hardware- en applicatiesector, zoals Cisco, HP, Dell, Palo Alto, Fortigate, Mongo DB, Azure, VMware, Nutanix en Hyper-V. IT-beheerders kunnen meer dan 200 verschillende fysieke en virtuele infrastructuurparameters bewaken en ervoor zorgen dat hun netwerkapparaten optimaal werken. Buiten de standaardondersteuning voor populaire hardware- en applicatietechnologie stelt OpManager Plus IT-beheerders ook in staat om een onbeperkt aantal aangepaste apparaat- en monitortypen te maken. Noem welk apparaat en bijbehorend meetgegeven dan ook in deze wereld: met OpManager Plus kunt u ze bewaken.

Een geïntegreerde console voor het bewaken van fysieke en virtuele infrastructuren

Prestaties van netwerkinfrastructuur

Met één geïntegreerde tool voor IT-infrastructuurbewaking en -beheer voor alle segmenten (waaronder bewaking van beschikbaarheid en prestaties, bandbreedtebeheer, firewallbeheer, configuratiebeheer, switchpoortbeheer, beheer van applicaties in de cloud en lokaal, en IP-adres- en switchpoortbeheer) maakt OpManager Plus het beheren van een netwerkecosysteem een eenvoudig en moeiteloos proces. Via het krachtige dashboard en de NOC-weergaven hebben netwerkbeheerders via één venster zicht op alle belangrijke beheergegevens van de netwerkinfrastructuur en kunnen ze belangrijke problemen meteen zien. Met OpManager Plus kunt u moeiteloos IT-infrastructuren van verschillende grootten in de gaten houden en zowel fysieke als virtuele omgevingen effectief bewaken. Implementeer realtime wijzigingsbewaking om buitensporig bandbreedtegebruik op afzonderlijke apparaten op te sporen en te beheren. Stroomlijn het beheer van netwerkconfiguraties door taken te automatiseren, waardoor configuratiewijzigingen centraal en gelijktijdig kunnen worden aangebracht.

Proactieve visualisatie voor grondige foutopsporing

Oplossing voor netwerkinfrastructuurbeheer

De proactieve visualisatietools van OpManager Plus vereenvoudigen het tijdrovende zoeken naar fouten in een netwerkinfrastructuur, door netwerkbeheerders de mogelijkheid te bieden om aangepaste visuele lay-outs te maken. De visualisatietoolkit omvat de volgende opties:

  • Zakelijke weergaven: Hiermee worden beheerders in staat gesteld netwerkapparaten onder te brengen in visuele groepen op basis van zakelijke scenario's.
  • Kaarten: Bieden een geografische visualisatie van belangrijke apparaten.
  • Layer 2-, Google- en Zoho-kaarten: Geven IT-beheerders inzicht in de topografische architectuur van hun netwerkinfrastructuur.
  • Virtuele kaarten: Bieden een visuele representatie van de onderlinge verbinding tussen host en virtuele machines.
  • 3D-plattegrond en Weergave van rekken: Hiermee kunnen beheerders hun servers en rekcomponenten visualiseren.

Deze weergavetools zijn voorzien van kleurgecodeerde identificatiekenmerken, zodat beheerders het grotere plaatje kunnen zien en fouten proactief kunnen opvoeren.

Integratie met ITSM en REST API voor sneller foutbeheer

Software voor netwerkinfrastructuurbeheer

OpManager Plus, een uitgebreide tool voor monitoring van de netwerkinfrastructuur, gaat een stap verder dan traditionele monitoring van netwerkinfrastructuur en helpt bij proactief foutbeheer met behulp van de krachtige, kant-en-klare integraties met populaire tools voor IT-servicebeheer (ITSM) zoals Service Desk Plus, ServiceNow en Jira Service Management. Met die integraties kunnen netwerkbeheerders eventuele problemen die zijn vastgesteld tijdens het monitoringproces in de vorm van tickets doorsturen naar de ITSM-tools. In de meldingen die worden doorgestuurd, kunnen alle benodigde details worden opgenomen voor een snelle probleemoplossing.

Buiten de integratie met ITSM-tools biedt, OpManager Plus, een efficiënte oplossing voor monitoring van de netwerkinfrastructuur, ook ondersteuning voor REST API. Dat kan door netwerkbeheerders worden gebruikt om belangrijke netwerkmonitoringgegevens door te geven aan elke andere tool die REST API ondersteunt. Met de krachtige integratiefuncties helpt OpManager Plus het gat te dichten tussen netwerkbeheerders en technici in het veld, wat foutbeheer van de netwerkinfrastructuur vergemakkelijkt.

Proactieve monitoring van de netwerkinfrastructuur met rapportage

Hulpprogramma voor beheer van netwerkinfrastructuur

OpManager Plus, de complete software voor het beheer van de netwerkinfrastructuur, wordt geleverd met meer dan 300 verschillende rapporten waarmee netwerkbeheerders verschillende belangrijke eigenschappen kunnen meten over een bepaalde periode, waaronder conditie en prestaties, bandbreedte, firewall, compliance, configuratiewijzigingen en prestaties van cloudapplicaties. Als oplossing voor IT-waarneembaarheid biedt OpManager Plus een proactief, gedetailleerd en contextueel rapportagesysteem. Dat betekent dat gegevens nauwkeuriger en gedetailleerder worden verzameld dan bij een traditionele monitoringoplossing, wat ontzettend handig is bij het opsporen en oplossen van problemen. De contextuele gegevens die worden gepresenteerd in de rapporten geven inzicht in de relaties tussen de verschillende componenten in een IT-infrastructuur. Daarnaast is OpManager Plus uitgerust met een builder voor aangepaste rapporten, en met geplande en automatische rapporten, wat het beheer van de infrastructuur veel efficiënter maakt.

Wilt u weten hoe de monitoringmogelijkheden voor de netwerkinfrastructuur van OpManager Plus u kunnen helpen met het bewaken van de netwerkinfrastructuur van uw organisatie? Probeer het nu – 30 dagen helemaal gratis!

Veelgestelde vragen over monitoring van de netwerkinfrastructuur

Wat is monitoring van de netwerkinfrastructuur?

+

Waarom is monitoring van de netwerkinfrastructuur belangrijk?

+